top of page
Writer's pictureHeli Kaipio

Miten luoda positiivinen tunneilmasto oman itsesi ympärille?

”Ei kannata. Älä edes mieti. Ootko nyt aivan varma? Turhaa vaivaa. Mitä sä nyt tollasta. Lopeta nyt. Mitä muutkin ajattelee? Pieleen menee varmasti.”

Miten luoda positiivien tunneilmasto oman itsesi ympärille tällaisen edellä kuvatun latistavan, torjuvan ja mitätöivän ilmaston sijaan?

Eiköhän jokainen meistä ole kuullut vastaavia heittoja jossain kohtaa elämäänsä. Jokainen meistä tietää myös kokemuksesta, että edellä kuvatut lausahdukset latistavat todella tehokkaasti omia aikomuksia, ajatuksia ja kokemusmaailmaa. Haaveilet vaikkapa uudesta työpaikasta, lemmikin ottamisesta, eksottisen harrastuksen aloituksesta, yrittäjyydestä tai haluat tavoitella jotain uutta, mitä sinulle ei juuri nyt ole. Aivan tavalliset asiat riittävät herättämään latistavan energian ympäristössä, puhumattakaan siitä, jos haluatkin ajatella laatikon ulkopuolelta.

Latistavien kommenttien kuuleminen hyvin todennäköisesti aiheuttaa pahaa mieltä, motivaation laskua, estää hyväksytyksi tulemisen kokemuksen sekä laskee itsetuntoa. Ja tämä tapahtuu niin lapsilla kuin aikuisillakin, aivan samalla mekanismilla (vaikka aikuiset väittävätkin, että ei haittaa tai ei tunnu missään). Nykyaikana kun tiedämme, että ajatuksemme luo todellisuutemme ja aivomme ovat tietoisilla valinnoimmalle muokattavissa, on jokaisen velvollisuus vaikuttaa ympärillämme olevaan tunneilmastoon positiivisesti.

Mitä siis tehdä, jos olet kyllästynyt kuulemaan ja näkemään ympärilläsi tällaista latistavaa jargonia joka luo negatiivista energiaa ympäristöön? Perustat blogin, jonka keskiössä on kannustavan, kehittävän ja positiivisen ilmapiirin luominen ihan käytännön tasolla.

Näin aloitat positiivisen tunneilmaston luomisen

  1. 1. Havainnoi lähiympäristöäsi, fyysistä ja mentaalista ilmapiiriä. Onko siellä hyväksyviä, sallivia, kohottavia tekijöitä, ihmisiä, paikkoja, kokemuksia yms. Havainnoi miten itse puhut toisille.

  2. 2.Selvitä mitä tarvitset. Mieti mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä kannustavan ja positiivisen tunneilmaston kannalta. Mikä tekee olosi hyväksytyksi, turvalliseksi, energiseksi. Se voi olla tekemistä, harrastuksia, tietynlainen fyysinen ympäristö, läsnäolon kokemus itsessä ja myös toisen ihmisen läsnöolo. Mieti millainen puhe, millaiset sanat ovat juuri sinulle kannustavia ja tuntuvat hyviltä. Mitä haluaisit kuulla ja mitä sanoja tarvisisit muilta ihmisiltä.

  3. 3. Muuta omaa toimintaa. Mieti minkä asian voit muuttaa omassa toiminnassa. Jos keksit millaisia sanoja, haluaisit kuulla toisilta, sano itse ne ensin jollekin toiselle. Huomioi vaikkapa työkaverin kivan väristä takkia, toivota huomenta bussikuskille silmiin katsoen ja hymyillen, kysy ensin kumppanin kuulumiset päivän päätteeksi ja anna hänen kokea hetken läsnäolosi hänen kokemusmaailmalleen.

Edellä mainitut asiat ovat hyvin pieniä, jopa lapselliselta kuulostavia asioita, mutta havaintoja tehdessäsi huomaat kuinka haastavia nämä pienet asiat arjessa meille onkaan. Saattaa tuntua tyhmältä, naiivilta, feikiltä tai lapselliselta kokeilla muuttaa käyttämiään sanoja tai suhtautumista tietyissä toistuvissa tilanteissa. Mutta mikäli koet yhtään turhautumista latistavan ilmapiirin olemassaolosta, olet valmis kokeilemaan jotain muuta.

Voit alkaa milloin tahansa muuttamaan ympäristöäsi ja tunneilmastoa oman itsesi ympärillä miellyttävämpään suuntaan. Uskon, että jokaisella meistä on ihan oikeita vastoinkäymisiä oman elämämme aikana, jolloin pienikin kannustava, lämmin, positiivinen sana, teko tai kohtaaminen saattaa kannatella tutun tai tuntemattoman ihmisen huonon hetken yli.

0 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page